Toto

Macau ‘terbengkalai pelabur’ mempunyai laluan kembali: JPM

Saham sektor perjudian Macau telah “sehingga baru-baru ini” telah “ditinggalkan oleh pelabur” dan mempunyai prestasi permainan dan penginapan yang “sangat rendah” yang dilindungi oleh JP Morgan Securities LLC, kata laporan Isnin Result SIdney daripada institusi itu. Tetapi, “semasa kita menuju ke 2023, kami fikir Macau mempunyai yang paling tinggi dalam alam liputan kami,” mencadangkan bank pelaburan itu.

Kekurangan minat pelabur terhadap nama Macau adalah disebabkan oleh peluang “amat terhad” untuk pergi ke Macau dari tanah besar China,” di bawah “dasar sifar Covid China”, kata JP Morgan.

Faktor lain ialah “kebimbangan pelabur terhadap risiko pembaharuan pelesenan dan terma yang berkaitan,” termasuk kemungkinan “perbelanjaan modal tidak ekonomi yang dimandatkan” diperlukan oleh pembida dalam tender awam untuk konsesi baru 10 tahun, tambah kertas daripada penganalisis Joseph Greff , Omer Sander, Daniel Adam, dan Ryan Lambert.

Sebelum pengumuman hari Sabtu oleh pihak berkuasa Macau bahawa enam pengendali penyandangnya masing-masing telah diberikan konsesi baru sementara, terdapat “sentimen penurunan harga yang melampau” di kalangan pelabur mengenai saham permainan Macau, kata JP Morgan.

Harga saham firma tersenarai di Hong Kong yang dikaitkan secara langsung dengan operasi kasino Macau meningkat pada dagangan Isnin , berikutan pengumuman keputusan tender hari Sabtu oleh kerajaan Macau. Namun begitu, jumlah perbelanjaan yang perlu dicagarkan oleh setiap pembida yang berjaya sepanjang hayat permit baharu itu masih belum didedahkan.

Pembrokeran itu berkata walaupun pengarang laporan itu “jauh daripada pakar dalam dasar China,” mereka berpandangan bahawa apa yang penting ialah Data Sidney langkah yang dibuat China dari segi praktikal.

“Kami melanggan idea untuk mengikuti apa yang China lakukan, iaitu, langkah-langkah baru-baru ini untuk melonggarkan sekatan, berbanding apa yang China katakan (pematuhan kepada dasar sifar-Covid dalam pelbagai ulasan awam),” tulis penulis.

“Kami tahu bahawa dalam pelbagai saiz sampel yang kecil, apabila Macau boleh diakses, permintaan adalah kukuh,” kata penganalisis itu, walaupun mereka menambah bahawa baru-baru ini peluang untuk pasaran menikmati permintaan pengguna yang berpanjangan adalah “sedikit dan jauh. antara”.

JP Morgan berkata walaupun pendapatan permainan kasar (GGR) seluruh HK Pools pasaran Macau adalah “hanya 10 peratus hingga 15 peratus” daripada paras pra-pandemi, mereka tetap meningkat daripada bersamaan 5 peratus hingga 10 peratus prestasi pra-pandemi seperti yang dilihat “beberapa bulan lalu”. Ini menunjukkan peningkatan “sangat beransur-ansur”.

“Kami berpendapat terdapat lebih banyak ruang untuk pemulihan, terutamanya dalam GGR besar-besaran pada 2023, apabila kami fikir GGR boleh menganggarkan 60 peratus daripada tahap 2019, dan bertambah baik pada 2024, kepada 90 peratus daripada tahap 2019. Kami ingin menganggap angka ini berakar umbi dalam konservatisme,” kata pasukan JP Morgan.